به گزارش خبرنگار خبرگزاری«حوزه»، حضرت آیت الله مکارم شیرازی شامگاه یکشنبه در دومین برنامه «چشمه معرفت» که از شبکه سوم سیما پخش شد، با اشاره به اینکه موضوع بحث ما در شب های مبارک رمضان تفسیر دعای مکارم الاخلاق از صحیفه سجادیه است، اظهار داشتند: صحیفه سجادیه گنجینه بسیار گران بهایی از دعاها می باشد و تمام مسائل مهم زندگی انسان را در بردارد.
ایشان با اشاره به اینکه بخش مهمی از عرفان اسلامی در صحیفه سجادیه منعکس است، تصریح کردند: همچنین موضوعات سیاسی، اقتصادی، انسان شناسی، آداب معاشرت، سلامتی و تندرستی، جهاد و مسائل نظامی در این 54 دعای صحیفه سجادیه مطرح شده است.
*صحیفه سجادیه زمینه ساز تربیت نفوس است
معظم له با بیان اینکه صحیفه سجادیه فرصت خوبی برای تربیت نفوس افراد و جامعه است، گفتند: قرآن کلام خالق به مخلوق، نهج البلاغه کلام مخلوق برجسته به مخلوقات دیگر و صحیفه سجادیه کلام مخلوق با خالق است؛ همه این سه کتاب، یک طریقت را دنبال می کنند که آن تربیت انسان هاست.
این استاد برجسته تفسیر قرآن کریم با بیان اینکه دعای بیستم صحیفه سجادیه با عنوان دعای مکارم اخلاق و به معنای ارزش های والای اخلاق انسانی است، گفتند: دعای مکارم الاخلاق سی فصل دارد؛ ما در سال های گذشته، 19 فصل آن را تفسیر کردیم و این فصول از یکدیگر جداست.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه فصل بیستم دعای مکارم الاخلاق در رابطه با آرامش روح انسان است، اظهار داشتند: امام سجاد(ع) به خداوند عرضه می دارند « خداوندا تو یار و یاور من هستی در آن زمانی که غمگین و محزون می شوم، خداوندا تو پناهگاه من هستی هنگامی که محروم می شوم، در سختی ها و شدت ها استغاثه من به توست و تو پناهگاه من در همه مشکلات هستی».
*ریشه بسیاری از بیماری ها عدم آرامش روح است
ایشان با تاکید بر اینکه یکی از مشکلات عصر ما عدم آرامش روح است، ابراز داشتند: بعضی از طبیبیان می گویند 70درصد مردم به نوعی اضطراب فکری و حالت افسردگی دچار هستند؛ عوامل افسردگی و عدمن آرامش روح در زمان ما بسیار زیاد است و این مسئله ریشه اصلی بسیاری از بیماری ها می باشد.
معظم له در پاسخ به این پرسش که برای مقابله با عوامل برهم زننده آرامش روح باید چه اقدامی کرد، گفتند: قرآن مجید در این زمینه دو آیه دارد؛ در آیه 82 سوره انعام می فرماید «کسانی که ایمان داشته باشند و ایمان خود را با ظلم و ستم آلوده نکنند، امنیت و آرامش پیدا می کنند».
این مرجع تقلید با بیان اینکه ایمان به انسان آرامش می دهد، افزودند: انسان وقتی احساس کند تنها نیست و به خدایی ایمان دارد که بر همه امور قادر است و بر هر مسئله ای اطلاع دارد و در نهایت رحمانیت و رحیمیت است، آرامش پیدا می کند.
حضرت آیت الله مکارم افزودند: همچنین در آیه 82 سوره رعد می فرماید «کسانی که ایمان داشته باشند و دل آنها مطمئن به یاد خدا شود آرامش دارند، بدانید با یاد خدا دل ها آرامش پیدا می کند».
ایشان تصریح کردند: هنگامی که مشکلات در مسیر زندگی پیش می آید، انسان بعد از نماز با خدای خود در سجده خلوت و مشکلات را مطرح کند تا از این طریق امیدوار به آینده باشد و دچار یاس نشود.
معظم له افزودند: یکی از دانشمندان می گوید من کاری ندارم که ادیان حقانیت دارند یا ندارند ولی انسان برای اینکه زندگی خوبی داشته باشد، باید یک دین و اعتماد به خدا داشته باشد، این مسئله موجب افزایش طول عمر و آرامش می شود و کمک می کند در مقابل مشکلات قوی باشد اما اگر دین و اعتمادی به خدا نداشته باشد، خودش را در تنها در بیابان مملو از وحشت مشاهده می کند.
*ضعف ایمان مهم ترین دلیل افزایش خودکشی است
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان حدیثی از امام باقر(ع) مبنی بر اینکه مؤمن به هر بلايى گرفتار مى شود و با هر مرگى مى ميرد، اما خود كشى نمى كند، گفتند: یکی از مهم ترین دلایل افزایش خودکشی، ضعف ایمان است؛ وقتی انسان ایمان داشته باشد چرا باید مایوس و ناامید شود و آرامش خود را به گونه ای از دست بدهد که خودکشی کند؟
ایشان افزودند: انسانی که امیدوار به لطف خدا باشد و دارای قوت ایمان، اراده و تصمیم است هرگز دست به خودکشی نمی زند؛ کسانی چنین کاری می کنند که ضعیف و ناتوان هستند.
*یاد خدا آرامش بخش روح انسان در این دنیای پرتلاطم است
این مرجع تقلید با بیان اینکه یکی از اسباب فراهم شدن آرامش در دنیای پرتلاطم امروز، یاد خداست، گفتند: ما به همه کسانی که به دنبال عمل به توصیه اخلاقی هستند می گوییم تا می توانید یاد خدا باشید و به بندگان خدا کمک کنید که موجب آرامش شما و جامعه می شود.
ایشان در پایان خاطرنشان کردند: ان شاء الله در ماه مبارک رمضان آرامش متکی به ذکر خدا را فراهم کنیم.
انتهای پیام/313/33